Een (h)eerlijk broodrecept

img_2998

Onderstaand recept ontvingen wij van mevrouw Bokhorst-Polhuis uit Ilpendam. Hoewel al 45 jaar woonachtig in Waterland en reeds tientallen jaren een fervent thuisbakster gaf zij toe niet eerder geweten te hebben van het bestaan van De Nachtegaal.

Fijn dat zij inmiddels de weg naar onze molen heeft gevonden.

Hieronder het recept van haar favoriete broodje; gemaakt van Havermout, Speltbloem en Speltmeel. Havermout is de basis van het brood en helpt bij de instandhouding van een gezond lichaam. Probeert u het ook eens.

Belangrijk is wel dat alles zorgvuldig afgewogen wordt.

 

Recept voor een Spelt Haver vloerbrood van 500 gram

  • 150 gram Havermout
  • 200 gram Speltbloem
  • 150 gram Speltmeel
  • 5 gram gist
  • 4 gram fijngemalen zeezout
  • 5 gram bruine suiker
  • 25 gram gebroken lijnzaad (bevat omega 3 vetzuren)
  • 265 ml handlauw water

Bereiding

Doe in een grote schaal of kom eerst het water, daarna de samenstelling van het meel en het lijnzaad. Bovenop het meel komt de suiker, het zout en de gist.

Na goed kneden tot een grote kneedbare bol leg je de deegbol op bakpapier op een bakplaat.

Maak een hand vochtig en strijk daarmee de deegbol glad en bestrooi deze desgewenst met sesamzaad, zonnebloempitten en/of maanzaad.

Laat het brood ongeveer 1,5 uur rusten en rijzen.

Afbakken in de oven in 20 minuten (ca. 180 graden). Afkoelen op een rooster.

 

Gaat u het ook proberen, heeft u vragen of heeft u een ander favoriet recept? Laat het ons weten via: info@nachtegaalbeemster.nl

Voor mevrouw Bokhorst ligt bij haar eerstvolgende bezoek een overheerlijk pakje kruidkoekmix klaar.

 

 

 

 

© Copyright 2018. De Stichting tot behoud van De Nachtegaal | Colofon