Onze Facebook-pagina, met actuele aanvullingen
Actueel


   Open-boerderijdag
met dansende koeien en een zingende Nachtegaal!
    zondag 30 maart 2014

Op zondag 30 maart organiseert BeemsterBeleving in samenwerking met Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging Water, Land & Dijken weer een open boerderijdag. Op deze dag staat het voor het eerst naar buiten gaan van de koeien centraal; de koeien zullen na de lange winter zeker dansend en springend de stal verlaten! ....

Lees verder: koeien2014.pdf

Of klik op de afbeelding voor groter formaat.
   Meel kopen in molen De Nachtegaal!
    4 maart 2014

Bakt u ook graag uw eigen brood en gebruikt u daarvoor ambachtelijk gemalen meel? Dan hebben we goed nieuws voor u. Vanaf heden kunt u iedere zaterdag, tijdens de openingstijden van molen De Nachtegaal, meel kopen. U kunt een keuze maken uit: ....

Lees verder: meelkopen.pdf   “Waterlander van het jaar” is ....
    24 jan. 2014

De “Waterlander van het jaar” 2013 is geworden Gert-Jan Schipper, politieagent in Purmerend. Wij feliciteren hem hier van harte mee.
Stichting tot behoud van “De Nachtegaal” is derde geworden, we zijn daar bijzonder trots op. We willen allen die op ons gestemd hebben van harte bedanken.   Nominatie “Waterlander van het jaar”
    4 jan. 2014

Beste vriend en /of belangstellende van molen De Nachtegaal,
in onze laatste nieuwsbrief maakten we al melding van de verkiezing van de “Waterlander van het jaar”. Het Dagblad Waterland nomineert hiervoor, in de persoon van Bert Jaarsma (voorzitter), het hele bestuur en de vele vrijwilligers die zich hebben ingezet voor molen De Nachtegaal.
Vanaf nu kunt u op ons stemmen door hier te klikken.
Uw stem moet voor 17 januari 12.00 uur uitgebracht zijn. U doet toch ook mee? Alvast bedankt voor de moeite en het uitbrengen van je/jullie stem.   Nieuwsbrief 3e jaargang nr. 5
    28 dec. 2013

Het wordt langzamerhand wat stiller rondom de molen De Nachtegaal. In het verleden hebben wij wel eens gemeld: u ziet niks bij de molen maar er gebeurt desondanks heel veel. Dat is nu nog steeds het geval. Achter de schermen ....

Lees verder: 10e digitale nieuwsbrief   Informatieavond Windbrief/ concert Carel Kraayenhof
    27 nov. 2013

Op woensdag 27 november 2013 is er een informatieavond over de verkoop van de Windbrief. U hoort dan waarom er nog steeds geld nodig is voor onderhoud van de molen en aanbouw van de molenschuur. Tevens vertellen we u hoe u op een fiscaal aantrekkelijke wijze kunt schenken aan molen De Nachtegaal.
Ook deze avond komt Carel Kraayenhof zelf vertellen over zijn droom en hoe hij daaraan gewerkt heeft om die te laten uitkomen. Als u een windbrief koopt dan nodigen wij u uit voor een concert met Carel Kraayenhof in de Keyserkerk.
De aanvang van de informatieavond is op 27 november is om 20.00 uur in de foyer van de Keyserkerk. We hopen u daar te mogen ontmoeten!

Lees hier de uitnodiging

Klik hier voor de details van de actie "Een tandje erbij"   Openingstijden
    25 okt. 2013

Molen De Nachtegaal heeft drie vrijwillige molenaars die om de beurt op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur de molen bedienen. Daarnaast zullen ze ook op speciale momenten de molen laten draaien, dat zullen we dan vermelden op de website.   Pensionado’s op bezoek
    8 okt. 2013

Koffie, kaas, koeien en de Nachtegaal waren dinsdag de ingrediënten voor het halfjaarlijkse uitstapje van de pensionado’s van het Sint –Ignatius College, het huidige Da Vinci College uit Purmerend. Voor het middagprogramma stond een bezoek aan de vrijdag officieel in gebruik genomen korenmolen De Nachtegaal gepland.

Lees verder: Pensionado's.pdf
   Brochure restauratie    verkrijgbaar
    5 okt. 2013

De brochure over de restauratie van De Nachtegaal is momenteel voor € 7,50 verkrijgbaar. Natuurlijk zaterdags in de molen, maar ook bij het Infocentrum te Middenbeemster, de Beemster Hofstee in Noordbeemster, het Agrarisch museum en Museum Betje Wolff, bij Ranonkel en Novalux in Middenbeemster en bij Ascoba in De Rijp.

De brochure is ook te bestellen door het overmaken van € 9,90 (€ 7,50 + € 2,40 porto) op rekening Rabobank 12.63.33.823, t.n.v. Stichting tot behoud van "De Nachtegaal", Middenbeemster onder vermelding van uw adresgegevens.Molenprijs voor De Nachtegaal (5 okt. 2013)

Molenprijs uitgereikt aan het bestuur van Molen De Nachtegaal. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van € 250.

'De korenmolen is in oude luister hersteld. Hij kan weer draaien en malen. Dit is een aanwinst voor werelderfgoed de Beemster ...
Vandaar dat wij graag de molenprijs toekennen aan de initiatiefnemers die de restauratie van korenmolen De Nachtegaal tot een succes hebben gebracht.'

Lees verder: Molenprijs

(Foto: Jos van Schooten)Loterij Win(d) Mee 2013: de uitslag (4 okt. 2013)

De winnende lotnummers zijn:

1e prijs auto lotnummer 2810
2e prijs fiets lotnummer 0238
3e prijs fiets lotnummer 1008; Wil deze winnaar zich even melden via e-mail?
4e prijs reischeque lotnummer 1307
5e prijs reischeque lotnummer 0103

6e prijs I pad lotnummer 1946
7e prijs I pad lotnummer 2503
8e prijs Welness arrangement lotnummer 0751
9e prijs Welness arrnagement lotnummer 1158
10 prijs Heli-vlucht lotnummer 0282

Foto: © Ella Tilgenkamp Fotografie, zie Fotoalbum (Opening) voor de details.Nieuwsbrief 3e jaargang nr. 4 (sept. 2013)

De laatste loodjes....... De restauratie van De Nachtegaal is op 1 december 2012 begonnen en zal op 4 okober 2013 officieel worden afgerond. In een periode van tien maanden zal dan de restauratie van de molen gereed zijn.

Lees verder: 9e digitale nieuwsbrief

Loterij Win(d) Mee 2013 (deel 2)

Velen zijn overtuigd, dat de enige molen in de Beemster behouden moet blijven, maar hikken tegen de prijs van het lot aan. Welnu om de verkoop van de loten (het zijn er totaal maar 3000!) een extra duw in de goede richting te geven, krijgt u vanaf nu voor een bijdrage aan de Nachtegaal van € 20,00 twee loten i.p.v. één lot. Dubbele kansen! Uiteraard kunt u ook voor één lot voor € 10,00 gaan. De loten zijn te bestellen op e-mailadres info@nachtegaalbeemster.nl.

Lees verder ....
Of kijk wat lager op deze pagina voor het originele bericht en de officiële voorwaarden.


Notariële schenking (juli 2013)

Overweegt u een notariële schenking aan molen De Nachtegaal? Klik door naar de pagina Vrienden van De Nachtegaal, lees onze brochure "Een tandje erbij" en vul een van de machtigingen in!

Lees verder ....


Nieuwsbrief 3e jaargang nr. 3 (juni 2013)

Op vrijdag 7 juni werd onder grote belangstelling de kap weer op de molen gehesen. De maandag daarop ging de restauratie weer gewoon zijn gang. Natuurlijk het ging die vrijdag om het herplaatsen van de kap op de molen. Maar daar omheem gebeurden er ook veel belangrijke zaken.

Lees verder: 8e digitale nieuwsbrief


Nieuwsbrief 3e jaargang nr. 2 (juni 2013)

Afgelopen vrijdag 7 juni was een feestelijke dag voor iedereen die de molen De Nachtegaal een warm hart toedraagt. ’s Morgens in alle vroegte verzamelden zich al mensen langs de Hobrederweg om niets van het spektakelstuk te hoeven missen.

Lees verder: 7e digitale nieuwsbrief


Plaatsing kap en roeden 7 juni 2013

Op 7 juni aanstaande beginnen om zeven uur ’s morgens de activiteiten om met behulp van een enorme kraan omstreeks 9.45 uur de kap weer op de molen te plaatsen. Na het herplaatsen van de kap zullen de beide roeden in de bovenas worden gestoken.

Lees verder: uitnodiging voor 7 juni


Nieuwsbrief 3e jaargang nr. 1 (mei 2013)

Eindelijk is de restauratie van de molen volop gaande en zichtbaar! In de winterperiode heeft de molenbouwer Kistemaker in een loods in Obdam gewerkt aan het herstel van de kap. De kap was er slecht aan toe. Door het wegwaaien van het riet heeft de molen lange tijd te duchten gehad van weer en wind. Dat is funest voor een houten constructie.

Lees verder: 6e digitale nieuwsbrief


NHD 15 mei 2013

Highslide JS


Loterij Win(d) Mee 2013 (deel 1)

De totale begroting is nagenoeg afgedekt. Om het laatste financiële tekort af te dichten gaat het bestuur van de Stichting tot behoud van De Nachtegaal nog een aantal spectaculaire acties opzetten. Eén van die acties is: Een unieke en spectaculaire loterij!

Bekijk de folder .... of Lees verder .... of Klik hier voor de officiële voorwaarden ....


Jaarverslag 2012

Na de verplaatsing van de molen d.d. 30 september 2011 is door de Stichting tot behoud van "De Nachtegaal" een restauratie-subsidie aangevraagd bij de Provincie Noord-Holland. Begin december 2011 kwam het bericht ....

Lees verder ....


Highslide JS
“Dansende koeien in de wei”,
6 en 7 april 2013

Op zaterdag 6 en zondag 7 april 2013 is er het evenement “Dansende koeien in de wei”. Dit evenement voor jong en oud wordt gehouden op de boerderij van de familie Uitentuis, Middenweg 93, 1462 HE Middenbeemster.
Het hoogtepunt van de dag(en) is als de koeien om 13.00 uur naar buiten gaan. Rondom de dansende koeien zijn er activiteiten als kalfjes schetsen, skelterrace, perenboomstaken versieren, (nep)koe melken etc. Voor de groteren is er boerengolf en spijkerbroekhangen en er is een boerenmarkt met streekproducten. Er is een speurtocht voor groot en klein, waarbij de molen bezocht gaat worden.
De opbrengst van dit evenement is ten behoeve van de restauratie van molen De Nachtegaal.

Aanvulling 6 april 2013:
De winnaar van de speurtocht op 6 april bij het evenement “Dansende koeien” bij de familie Uitentuis, Middenweg 93 te Middenbeemster is/zijn:
Michelle Meijer en Joyce Jonk. Zij winnen samen het kinderverjaardagsfeestje voor 6 kinderen bij Rona Uitentuis. Zij krijgen binnenkort bericht van ons.

Zondag 7 april is er nog een mogelijkheid om de “dansende koeien“ te zien. Van 11.00 uur tot 16.00 uur bent u van harte welkom op de boerderij van de fam. Uitentuis, Middenweg 93 te Middenbeemster. Entree is € 2,50 voor volwassenen. Kinderen kunnen een strippenkaart kopen van € 4,00 hiermee kunnen ze aan veel leuke activiteiten deelnemen, zoals cupcakes versieren, Boomstronken versieren, (nep)koe melken en nog veel meer. Ook dan kunt u weer meedoen aan de speurtocht met als hoofdprijs het kinderverjaardagsfeestje bij Rona Uitentuis.

Aanvulling 7 april 2013:
Op 6 en 7 april 2013 liepen veel mensen de speurtocht vanaf het terrein van de fam. Uitentuis naar molen De Nachtegaal.
De winnaars op 7 april zijn Mika en Tim van den Hoogen. Zij winnen een kinderverjaardagsfeest voor 6 kinderen bij Rona Uitentuis. Rona neemt contact op met de winnaars. We feliciteren hen van harte.

De antwoorden van de speurtocht zijn:
1. B. Het is een korenmolen.
2. Molenaar.
3. Kuiken.
4. A=1022 is het aantal windmolens.
5. Met molentjes lopen. Hij is een beetje gek.
6. Leeghwater.
7. B= tegen de wijzers van de klok.
8. C= vreugdestand.
9. 8 poten. Tijdens de restauratie staat de molen zelfs even op 10 poten. Meerdere antwoorden waren hier goed.
10. Kistemaker is het bedrijf dat de molen aan het restaureren is.
11. In de molen hangt het bord ”Hier wordt door wind en minnekracht. Het fijne graan tot meel gebracht”.
12. A. 50 meter is de molen verplaatst.
13. 1980 staat op het spaarvarkentje.
14. 4 vlaggenhangen bij de molen.
15. 6,5 meter is de lengte van de as van de molen.
16. Molen is het woord dat van de gevonden letters te maken is.

De financiële opbrengst van beide dagen komt ten goede aan de restauratie van molen De Nachtegaal. We bedanken iedereen die deze dagen tot een feest gemaakt heeft.

Het bestuur van de Stichting tot behoud van "De Nachtegaal".


Burgemeester bezocht de molenmaker, 21 feb. 2013

Op 20 februari heeft burgemeester Harry Brinkman een werkbezoek gebracht aan de loods van molenbouwer Rein Kistemaker in Obdam. Daar is op dit moment de restauratie van de kap van de Nachtegaal in volle gang.

Lees verder: Burgemeester bezocht de molenmaker


Verslag van de opgraving, 20 dec. 2012

In de maand november heeft er een archeologisch onderzoek plaatsgevonden op de plek waar de molen de Nachtegaal tot 2011 stond, dus op het terrein van de heer Groen. Dit onderzoek was om meerdere reden memorabel. Het archeologisch onderzoek bij molens staat landelijk gezien nog in de kinderschoenen.

Lees verder: Archeologisch onderzoek bij De Nachtegaal


Uitnodiging bezichtiging opgraving, 6 dec. 2012

De afdeling Beemster Erfgoed van het HGB heeft op verzoek van Bert Jaarsma, voorzitter van de Stichting tot Behoud van ‘De Nachtegaal’, op zich genomen om belangstellenden in de gelegenheid te stellen de opgraving te bezoeken en te luisteren naar deskundige uitleg over de grondsporen en gevonden voorwerpen.

Lees verder: Uitnodiging bezichtiging opgraving


Nieuwsbrief 2e jaargang nr. 2 (november 2012)

Fantastisch nieuws voor iedereen die De Nachtegaal een warm hart toedraagt: Zo trots als een pauw brengen wij u, heet van de pers, het nieuws dat de Provincie Noord-Holland vandaag bekend maakte dat 11 Rijksmonumenten mogen meedelen in een extra verdeling van subsidie en dat wij met onze Beemster korenmolen de Nachtegaal hier ook onder vallen.

Lees verder: 5e digitale nieuwsbrief


‘Buitengewoon des Beemsters’, 8 juli 2012

Op zondagavond 8 juli a.s. organiseert Rotaryclub Purmerend Polderland onder de naam ‘Buitengewoon des Beemsters’ een Bourgondische VIP avond. Hiervan komen de opbrengsten ten goede aan het in stand houden van de molen De Nachtegaal.

Bourgondisch Buiten is een culinair festival (op 7 en 8 juli) in het kader van 400 jaar Beemster. Fort Spijkerboor in Westbeemster wordt voor die gelegenheid omgetoverd tot een sfeervol buitenrestaurant.

Op de VIP avond van Rotary Purmerend Polderland zullen naar verwachting ook de muzikale klanken van het Purmerends Stedelijk Orkest te horen zijn. Woordvoerder van de Rotary Purmerend Polderland, Mark Kreutzelman, vertelt: “Het doel van de avond is van locale producten een culinair hoogstandje te maken, waar de gasten in een gezellige sfeer van kunnen genieten. We willen de locale producten onder de aandacht brengen en door sponsoring een bijdrage leveren aan de instandhouding van de molen De Nachtegaal. Bedrijven kunnen hun naam aan dit bijzondere evenement verbinden door producten te sponsoren, maar ze kunnen ook sponsoren door met hun zakenrelaties te komen eten.”

Meer weten? kreutzelman@planet.nl of tel: 06-53841673.


Open Dag Beemster, 17 mei 2012

Op de Open Dag op 17 mei a.s. is de molen de Nachtegaal te bezichtigen.
Er is een expositie en er wordt in een toelichting getoond hoe deze enige overgebleven molen in de Beemster wordt gerestaureerd en hoe het geheel er na de restauratie uit zal gaan zien. Molenbouwer Kistemaker uit Edam geeft technische uitleg over de restauratie en het eeuwen oude vak van molenmaker.
Er worden poffertjes gebakken en de opbrengst is voor de restauratie van de molen.
Ook kunt u er koffie, thee of frisdrank drinken. De koffie wordt gesponsord door de “Oude Munt”.
Wilt u “vriend van molen de Nachtegaal” worden dan vertellen we u graag hoe u dat kunt worden.


Nieuwsbrief 2e jaargang nr. 1 (1 april 2012)

ACTUEEL: 4e digitale nieuwsbrief

Let op: In tegenstelling tot wat er in de nieuwsbrief staat, is De Nachtegaal NIET te bezichtigen op de Molendagen op 12 en 13 mei 2012.


3e digitale nieuwsbrief (21 dec. 2011)

ACTUEEL: 3e digitale nieuwsbrief


2e digitale nieuwsbrief (nov. 2011)

ACTUEEL: 2e digitale nieuwsbrief


1e digitale nieuwsbrief (25 sept. 2011)

ACTUEEL: 1e digitale nieuwsbrief


Een nachtegaal vliegt ....! (19 sep. 2011)

ACTUEEL: Een nachtegaal vliegt ....!


Ondernemers opgelet! (2 sep. 2011)

U kunt nu het begrip “bedrijfsvisie” een extra dimensie geven.
Geen mooier uitzicht en geen mooier aanzicht kunt u zich bedenken, als u de molen en/of de molenschuur van de Nachtegaal gaat huren voor uw bedrijfsactiviteiten. Hollandser kan het haast niet: weilanden, poldervergezichten, wolkenluchten, een molen en een molenerf. U hoeft alleen uw klompen nog maar aan te trekken!

Onze voorkeur voor huurders gaat uit naar ondernemers in branches die affiniteit hebben met het werelderfgoed Beemster. Wij denken bijvoorbeeld aan verkoop en/of vervaardiging van streekeigen producten, (streek) informatie verstrekkende bedrijven, bedrijven in de recreatie-branche werkzaam (bijv. B & B.).

Wij gaan uiteraard ook graag met u in overleg als u uw bedrijfsactiviteiten in het hierboven vermelde niet direct herkent en toch heel belangstellend bent om de ruimten te huren.

De molen biedt u ca. 50 m² grondoppervlakte.
De molenschuur maar liefst 200 m² grondoppervlakte.
De gebruiksoppervlakte van de molenschuur is verdeeld over b.g. en verdieping.
Er zijn uiteraard sanitaire voorzieningen aanwezig.
Omdat de bouw nog niet (geheel) voltooid is, kan er nog overleg plaatsvinden over de indeling van de molenschuur.
Op het molenerf is parkeerruimte aanwezig.
Wij vragen een huurprijs voor de ruimte in de molen van € 500,= per maand excl. nutsvoorzieningen. Voor de ruimte in de molenschuur € 2.000,= per maand excl. nutsvoorzieningen.

Klik hier om enkele tekeningen van de nieuwe situatie te bekijken

Neemt u contact op en laat de Nachtegaal ook voor u haar hoogste lied zingen!


Eerste paal geslagen 26 augustus (27 aug. 2011)


Op vrijdag 26 augustus jl. is officieel de eerste heipaal de grond ingeslagen op de nieuwe locatie van molen de Nachtegaal. Onder donkere en onheilspellende wolken hield vooraf voorzitter Bert Jaarsma een toespraak (klik hier voor de tekst) waarin hij alle wederwaardigheden de revue liet passeren die de afgelopen zes jaar uiteindelijk tot dit heugelijke feit hebben geleid. Hij vertelde hoe de toenmalige Rijksdienst voor de Monumentenzorg zelf een voorstel had gedaan om de molen te verplaatsen omdat men dat zag als de enige mogelijkheid tot het voortbestaan van de molen. Dezelfde rijksdienst was het die vier jaar later aan het gemeentebestuur negatief advies uitbracht over de geplande verplaatsing.

Uiteindelijk is alles goed gekomen en zo kon de voorzitter van de VSB-Beemster, de heer De Harder, de eerste heipaal de grond in drijven. Zeg maar gewoon laten zakken. Het gewicht van het heiblok dreef de paal al zo’n 17 meter de grond in zodat er slechts een kleine twee meter overbleef om te daadwerkelijk te heien. Daarna was het een fluitje van een cent. Tijdens de koffie gingen in rap tempo de overige palen de grond in. Nu kan de aannemer, Kistemaker uit Edam, beginnen met de funderingsbalk voor de molen waarna eind september de molen wordt overgeplaatst.

Voor meer foto's zie ons Fotoalbum

Klik hier voor de tekst van de toespraak


Feestelijk slaan van de eerste paal op 26 augustus (23 aug. 2011)

Klik hier om het persbericht te lezen


Grond aangekocht (persbericht 19 juli 2011)

Rond de dringend noodzakelijke restauratie van de enige molen in de Beemster – de Nachtegaal – is eindelijk een doorbraak tot stand gekomen. Na vele jaren van moeizame voorbereiding voor het verkrijgen van de benodigde vergunningen is het eindelijk zover dat op 19 juli 2011 bij notaris Rietbergen in de Beemster de overdrachtsakte werd getekend.


Hierbij is een perceel grond door de Stichting tot behoud van ‘De Nachtegaal’ aangekocht. Op dit stuk grond wordt in de komende weken de fundering gemaakt voor de toekomstige locatie van de molen. Tegelijkertijd wordt de fundering gelegd voor de bouw van een nieuwe molenschuur in historische stijl. De eerstvolgende concrete stap behelst het overbrengen van het molenlijf naar deze nieuwe plek. Deze aktie is gepland voor de tweede helft van augustus.

Stichtingsvoorzitter Bert Jaarsma is zeer verheugd dat het eindelijk zover is. “We hebben hier jaren naar toe gewerkt. We zijn er nog lang niet. Deze overdracht is de eerste stap. Vanaf nu gaan we nog actiever bezig met fondswerving zodat de tweede fase van de restauratie volgend voorjaar kan worden gerealiseerd. Nog in 2012, het jaar waarin de 400-jarige drooglegging van de Beemster wordt herdacht, moet de molen weer draaien. Daar hebben wij nog veel financiële steun voor nodig, maar we hebben er nu alle vertrouwen dat het gaat lukken.”
V.l.n.r. Pieter Duin (voormalig eigenaar van de verkochte kavel), notaris Mr. P. Rietbergen en Bert Jaarsma (voorzitter Stichting tot behoud van de "Nachtegaal".

Voor informatie:
Piet Hein Havik, tel. 0299-687240 of 06-53163219.


Digitale nieuwsbrief in de maak (15 juli 2011)

We zijn bezig om een digitale nieuwsbrief samen te stellen, die we aan alle belangstellenden gaan toezenden. U kunt zich hiervoor aanmelden via het emailadres onderaan deze pagina.


De kap eraf en de romp afgedekt (18 dec. 2010)

De gemeenteraad van de gemeente Beemster is onlangs akkoord gegaan met de verplaatsing van De Nachtegaal. Dat betekent dat de verschillende bouwprocedures gestart kunnen worden. De plannen liggen klaar. Ook betekent dit dat er nu meer duidelijkheid is over de toekomst van de molen. Er moet nog veel gebeuren en de weg die afgelegd moet worden is nog lang, maar het begin is er. Een zichtbaar begin werd gemaakt op zaterdagmorgen 18 december 2010. Onder barre weersomstandigheden met veel sneeuw werden de roeden, de bovenas en vervolgens de kap van de molen verwijderd en aan de overkant van de weg geplaatst. Er werd een tijdelijk dak op de molenromp geplaatst om de molen te beschermen tegen de weersinvloeden.
Klik hier voor meer foto's in ons fotoalbum© Stichting tot behoud van "De Nachtegaal" ----- Email naar de stichting ----- Email over de website