1. Recept volkorenbrood
Ingrediënten
-
- 700-750 gram volkorenmeel
- 7 gram droge gist
- 30 ml zonnebloemolie
-
- 2 theelepels zout
- ½ liter water
Bereiding:
Doe de droge ingrediënten in een beslagkom en voeg scheutje voor scheutje het water toe en kneed met de hand de massa tot een soepel deeg ontstaat.
Laat het geheel ongeveer een uur rijzen.
Kneed dan het deeg nogmaals goed door.
Beboter een bakvorm en laat het deeg in de bakvorm glijden.
Laat dit mengsel circa 1 uur op een warme tochtvrije plaats staan, zodat het mooi rijst.
Bakken:
De oven op 200° C zetten. Het brood in het midden van de oven 35 minuten laten bakken.
Dan de oven uitzetten en het brood nog 10 minuten in de nawarmte van de oven laten staan.
Het brood uit de oven halen en omkeren op een taartvorm. Het brood uit laten dampen.
2. Recept Muesli-brood
Ingrediënten
-
- 600-650 gram volkorenmeel
- 150 gram vruchtenmuesli
- 100 gram studentenhaver
- 8 gram droge gist
-
- 30 ml zonnebloemolie
- 2 theelepels zout
- ½ liter water
Bereiding:
Doe de droge ingrediënten in een beslagkom en voeg scheutje voor scheutje het water toe en kneed met de hand de massa tot een soepel deeg ontstaat.
Laat het geheel ongeveer een uur rijzen.
Kneed dan het deeg nogmaals goed door.
Beboter een bakvorm en laat het deeg in de bakvorm glijden.
Laat dit mengsel circa 1 uur op een warme tochtvrije plaats staan, zodat het mooi rijst.
Bakken:
De oven op 200° C zetten.
Het brood in het midden van de oven 35 minuten laten bakken.
Dan de oven uitzetten en het brood nog 10 minuten in de nawarmte van de oven laten staan.
Het brood uit de oven halen en omkeren op een taartvorm. Het brood uit laten dampen.
3. Brood bakken in een pan
Benodigd:
- 400 gram (Nachtegaal) tarwebloem
- 4/5 zakje drooggist (voor 400 gram meel)
- 2 ½ afgestreken theelepeltje zout
- 400 cc lauw water
Bereiding:
Doe de ingrediënten in een kom en roer ze goed om (kneden hoeft niet).
Dek de kom af met huishoudfolie of een vochtige doek en laat 12 uur (of langer) fermenteren.
Zet een gietijzeren pan met deksel in de oven en verwarm de oven tot 240° C.
Haal de pan kort uit de oven, bekleed met bakpapier en stort het deeg er in.
Deksel erop en 25 minuten bakken in de oven.
Daarna nog 15 minuten zonder deksel.
(Heerlijk brood en schone pan!)
_______________________________________________________________________________________________
4. Brood bakken op de plaat
Benodigd:
- 250 gram (Nachtegaal) volkorenmeel
- 250 gram (Nachtegaal) tarwebloem
- 50 gram boter
- 400 cc karnemelk (op kamertemperatuur)
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 25 gram suiker
Bereiding:
Meng de droge ingrediënten in een kom en snijd de boter er doorheen. Voeg de karnemelk toe.
Eventueel kan het brood opgevrolijkt worden met wat (150 gram) rozijnen.
Maak je handen nat en kneed het deeg tot een bol met een doorsnede van ongeveer 20 cm.
Leg de bol op een bakplaat en snij met een mesje een kruis in de deegbal en bestuif de bovenkant met wat meel.
Bak de bol 60 minuten in een op 200° C voorverwarmde oven. Het brood is gaar als het hol klinkt als je er met je vingers op klopt.
Laat het brood op een rooster afkoelen en dek het af met een vochtige doek (dit om te voorkomen dat de korst te hard wordt).
_______________________________________________________________________________________________
5 Broodbakken in de broodbakmachine
Benodigd:
- 500 gr Beemster Volkorenmeel
- 290 ml lauw water of melk
- 1 tl.zout
- 1 tl suiker
- 1 scheutje olijfolie
- 8 gr droge gist
Bereiding:
Doe eerst het zout en suiker onderin het blik. Voeg dan water of melk toe.
Vervolgens het meel toevoegen en tot slot olie en het gist.
Bak het brood vervolgens, volgens de aanwijzing op uw broodbakmachine.
____________________________________________________________________________________
6. Beemster Betje Pannenkoeken
Benodigd:
- De inhoud van 1 pakje Beemster Betje Pannenkoekenmix a 500 gr. (+ 17 pannenkoeken),
- 1 liter halfvolle melk
- 2 a 3 eieren
- 50 gram boter
- Snufje zout( desgewenst)
Bereiding:
Klop de eieren los en voeg desgewenst wat zout toe. Doe er de pannenkoekenmix bij en roer dit door.
Voeg deel voor deel de melk erbij en roer of mix tot een glad beslag.
Smelt ca. 50 gr. boter en roer dit door het beslag
Doe voor de eerste pannenkoek een klontje boter in de koekenpan en laat wat van het beslag in de gesmolten boter over de bodem van de pan uitlopen. Wanneer de bovenzijde van de pannenkoek droog is deze omkeren.
Bak de overige pannenkoeken zonder boter.
Of
Je kunt er ook voor kiezen geen gesmolten boter aan het beslag toe te voegen.
Dan moet er bij iedere te bakken pannenkoek een klontje boter in de pan.