Broodrecepten

1. Recept volkorenbrood


Ingrediënten

    • 700-750 gram volkorenmeel
    • 7 gram droge gist
    • 30 ml zonnebloemolie
    • 2 theelepels zout
    • ½ liter water

Bereiding:
Doe de droge ingrediënten in een beslagkom en voeg scheutje voor scheutje het water toe en kneed met de hand de massa tot een soepel deeg ontstaat.
Laat het geheel ongeveer een uur rijzen.
Kneed dan het deeg nogmaals goed door.
Beboter een bakvorm en laat het deeg in de bakvorm glijden.
Laat dit mengsel circa 1 uur op een warme tochtvrije plaats staan, zodat het mooi rijst.

Bakken:
De oven op 200° C zetten. Het brood in het midden van de oven 35 minuten laten bakken.
Dan de oven uitzetten en het brood nog 10 minuten in de nawarmte van de oven laten staan.
Het brood uit de oven halen en omkeren op een taartvorm. Het brood uit laten dampen.


2. Recept Muesli-brood


Ingrediënten

    • 600-650 gram volkorenmeel
    • 150 gram vruchtenmuesli
    • 100 gram studentenhaver
    • 8 gram droge gist
    • 30 ml zonnebloemolie
    • 2 theelepels zout
    • ½ liter water

Bereiding:
Doe de droge ingrediënten in een beslagkom en voeg scheutje voor scheutje het water toe en kneed met de hand de massa tot een soepel deeg ontstaat.
Laat het geheel ongeveer een uur rijzen.
Kneed dan het deeg nogmaals goed door.
Beboter een bakvorm en laat het deeg in de bakvorm glijden.
Laat dit mengsel circa 1 uur op een warme tochtvrije plaats staan, zodat het mooi rijst.

Bakken:
De oven op 200° C zetten.
Het brood in het midden van de oven 35 minuten laten bakken.
Dan de oven uitzetten en het brood nog 10 minuten in de nawarmte van de oven laten staan.
Het brood uit de oven halen en omkeren op een taartvorm. Het brood uit laten dampen.


Brood in de pan

3. Brood bakken in een pan


Benodigd:

  • 400 gram (Nachtegaal) tarwebloem
  • 4/5 zakje drooggist (voor 400 gram meel)
  • 2 ½ afgestreken theelepeltje zout
  • 400 cc lauw water

Bereiding:
Doe de ingrediënten in een kom en roer ze goed om (kneden hoeft niet).
Dek de kom af met huishoudfolie of een vochtige doek en laat 12 uur (of langer) fermenteren.
Zet een gietijzeren pan met deksel in de oven en verwarm de oven tot 240° C.
Haal de pan kort uit de oven, bekleed met bakpapier en stort het deeg er in.
Deksel erop en 25 minuten bakken in de oven.
Daarna nog 15 minuten zonder deksel.
(Heerlijk brood en schone pan!)

 

4. Brood bakken op de plaat

Brood op de plaat


Benodigd:

  • 250 gram (Nachtegaal) volkorenmeel
  • 250 gram (Nachtegaal) tarwebloem
  • 50 gram boter
  • 400 cc karnemelk (op kamertemperatuur)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 25 gram suiker

Bereiding:
Meng de droge ingrediënten in een kom en snijd de boter er doorheen. Voeg de karnemelk toe.
Eventueel kan het brood opgevrolijkt worden met wat (150 gram) rozijnen.
Maak je handen nat en kneed het deeg tot een bol met een doorsnede van ongeveer 20 cm.
Leg de bol op een bakplaat en snij met een mesje een kruis in de deegbal en bestuif de bovenkant met wat meel.

Bak de bol 60 minuten in een op 200° C voorverwarmde oven. Het brood is gaar als het hol klinkt als je er met je vingers op klopt.
Laat het brood op een rooster afkoelen en dek het af met een vochtige doek (dit om te voorkomen dat de korst te hard wordt).

 

 

© Copyright 2018. De Stichting tot behoud van De Nachtegaal | Colofon