Binnenkort ook windgemalen Beemster Spelt

speltoogst 2015 2

Omdat veel van de Nachtegaal bezoekers belangstelling hebben voor speltmeel en speltbloem is vorig jaar met akkerbouwer Jan van Kempen overeengekomen om aan deze vraag tegemoet te komen en als proef een akker in te zaaien met dit oergraan. Meer dan 9000 jaar geleden werd er al speltbrood gebakken dus is het interessant om te ervaren hoe de Beemstervariant ons nu zal smaken.

De bewuste akker staat er inmiddels weer maagdelijk bij alsof er niets gebeurd is. Niets is minder waar, kortgeleden heeft namelijk de speltoogst plaatsgevonden en onze aren liggen in de opslag van Jan voorlopig even „bij te komen”. Na droging volgt binnenkort nog een uitgebreid proces van “pellen en schonen” alvorens De Nachtegaal er daadwerkelijk speltmeel van kan gaan malen.

Zodra het zover is zal hier uiteraard uitvoerig aandacht aan geschonken worden, volg dus onze berichtgeving over dit „nieuwe” Beemster oergraan.

speltoogst 2015 4
speltoogst 2015 3

© Copyright 2020. De Stichting tot behoud van De Nachtegaal | Colofon