Symposium “De Nachtegaal, 350 jaar voor de wind”

Zaterdag 21 september was De Keyserkerk in Middenbeemster gevuld met molenliefhebbers uit alle windstreken. Aanleiding voor dit samenzijn, het 350 jarig bestaan van korenmolen De Nachtegaal, bracht op deze zonovergoten dag zo’n 90 vrienden en belangstellenden naar De Beemster.

 

Het bestuur van de molen had een zeer divers programma samengesteld waarbij rekening was gehouden met de belangstelling van zowel insiders als mensen die iets minder goed op de hoogte zijn van de ins en outs van een historische korenmolen.

 

Na een woord van welkom door dagvoorzitter Henk Komin en een openingstoespraak door bestuursvoorzitter Bert Jaarsma werd door vier gastsprekers stilgestaan bij het wel en wee van historische windmolens in het algemeen en De Nachtegaal in het bijzonder.

Alle sprekers waren afgelopen jaren in meer of mindere mate betrokken bij het behoud van dit Beemster pronkstuk.

Zo besprak Paul Groen de visie en aanpak van de feitelijke restauratie van de molen en gaf Gerrit Keunen aandacht aan de eeuwenlange onmisbare rol van windmolens in onze samenleving.

 

Na de lunch was er een keuzemogelijkheid om met een historische bus De Beemster te verkennen, met een gids een wandeling door Middenbeemster te maken of een presentatie bij te wonen over de resultaten van opgravingen naast de Keyserkerk in 2011.

 

In het middagprogramma werd door Sjoerd van Daalen stilgestaan bij dendrochronologie, de wijze waarop historisch hout, zoals dat van De Nachtegaal, kan worden gedateerd.

Nicole Bakker had als directeur van De Hollandsche Molen vooral oog voor de toekomst van onze molens. In haar toespraak waren een aantal stellingen verwerkt wat een interactief einde van de middag opleverde.

Bestuur en organisatie kunnen terugzien op een succesvolle en zeer gewaardeerde dag.

foto’s Jan Jobsis en Geert Heikens

© Copyright 2023. De Stichting tot behoud van De Nachtegaal | Colofon