“Heel Beemster Bakt” smaakvolle afsluiting van 350 jaar Nachtegaal

Zaterdag 9 november was een dag waar door veel thuisbakkers in onze omgeving naar toe was geleefd. Tijdens de deelname aan onze bakworkshop op 5 oktober was het enthousiasme bij veel deelnemers aan het Beemster bakevenement al merkbaar, afgelopen zaterdag was de spanning nog duidelijker voelbaar.

Al vroeg in de morgen werden de eerste “baksels” in de Keijserkerk in Middenbeemster binnengedragen. De regen en striemende wind maakte dit voor sommige kandidaten tot een hachelijke onderneming. Echter zonder al te veel schade waren de fraaiste culinaire creaties ruimschoots op tijd in de kerk aanwezig, volledig anoniem genummerd en gereed voor het finale oordeel.

De deskundige jurering door meesterbakkers Gerard Leenstra en Harry en Marcel de Groot werd zeer serieus aangepakt en nam meer tijd in beslag dan aanvankelijk was gedacht. De juryleden waren ook zichtbaar onder de indruk van het niveau van de inzendingen. Er werd minutieus gekeken, geproefd, gewikt en gewogen tot er een unaniem jurybesluit kon worden opgetekend.

Een kwartier later dan gepland kon het inmiddels toegestroomde publiek dan eindelijk de kerk betreden in een poging nog een zitplaatsje te bemachtigen. Na een welkomstwoord door Arie Reijm, penningmeester van De Nachtegaal, was er tijd voor een luchtig intermezzo in de vorm van een vrolijk toneelspel onder regie van Mart Hellingman.

De aansluitende prijsuitreiking was een “blijspel” op zich, een bewakingsprofessional beoordeelde op geheel eigen wijze de veiligheid van de lokatie waarna onze nagenoeg voltallige koninklijke familie de kerk betrad. Op z’n minst bijzonder was het dat naast Willem Alexander, Maxima en hun drie dochters, ook wijlen prins Berhard (compleet met anjer) tijd voor deze feestelijke happening had gevonden. Het gezelschap “Theatergroep Flexibel” uit Purmerend wist vervolgens op professionele wijze de diverse prijzen aan de deelnemers te overhandigen.

Feestelijk en zeer smakelijk werd de middag afgesloten met het proeven van al het lekkers zodat het voltallige publiek ook een eigen oordeel kon vellen.

Voor alle prijswinnaars was er naast eeuwige roem een historische “kam” uit onze molen met inscriptie en een waardebon. Voor de oudste en jongste bakker, Henk Albertsma 88 jaar en Koen van Gelder 10 jaar, was er evenals voor Ramon Kruijt een eervolle vermelding met applaus en een pakje kruidkoekmix.

 

Prijswinnaars categorie Brood:

1 Sandra Oudshoorn, 2 Janine Metselaar, 3 Monique Lambalk

Prijswinnaars categorie Cake en Koek:

1 Alie van der Scheun Scheringa, 2 Elly Scheringa, 3 Lisette Scheringa

Prijswinnaars categorie Taart:

1 Brenda M Metz Villoldo, 2 Lia Eggers, 3 Laura Grazul

 

Hieronder een selectie aan sfeerbeelden van Geert Heikens

© Copyright 2023. De Stichting tot behoud van De Nachtegaal | Colofon